Tjörns hembygdsförening

Berättarkväll om Elinor Bartholdzon

apr 12, 2023 | Arkiv

Berättarkväll om Elinor Bartholdzon och invigning av utställningslokal 

I början på april var det en berättarkväll om Elinor Bartholdzons liv och invigning av den nya utställningslokalen. Kvällen inleddes med att Elaine Bergman som känt Elinor väl berättade om hennes liv. Efter föreläsningen besökte deltagarna utställningslokalen och fick se många av Elinors kläder. 

Elaine inledde sin föreläsning med att berätta om att hon var kusinbarn till Elinor. Genom sin mamma fick hon en nära kontakt med henne och de började efter år 2000 att besöka konstutställningar och måla tillsammans. Nordiska Akvarellmuseets olika utställningar missade hon aldrig . 

Under sina besök hos Elinor fick Elaine ofta höra berättelser från hennes liv i modebranschen och hon visade gärna upp sina designade kläder. 

År 2011 ringde hon till Elinor och meddelade att hon fått kontakt med Solveig Persson på Tjörns Hembygdsförening. Glädjen var stor eftersom Solveig tacksamt tog emot donationen. Solveig bad också Elinor att skriva en bok om sitt liv. 

Elinor började skriva direkt och hon lade ner hela sin själ på skrivandet och det gjorde att hennes utflykter med Elaine minskade. -Jag fyller ju 90 nästa år sade hon och har inte så mycket tid på mig. 

Boken ”Min väg” 

Elaine beskrev innehållet i boken för deltagarna och sammanfattningsvis kan man beskriva boken som en berättelse. över nästan hela hennes liv. Berättelsen startade med barndomen och hur själv fick börja försörja sig vid 13 års ålder eftersom hennes far dött. 

Genom sitt arbete i ”silla” (konservfabriksarbete) på Klädesholmen) sparade hon pengar och fick även hjälp av en morbror och kunde starta sin livsutbildning på handelslinjen vid Ljungskile Folkhögskola. Fick därefter arbete på konfektionsfabriken Kirruds i Vänersborg. 

Kirruds var den första fabriken och sedan följde bättre och bättre anställningar på olika fabriker under hela hennes yrkesliv. Ett yrkesliv där hon vidareutbildade sig och även vann fina priser. Nämnas kan att hon ofta fick besöka Paris och andra platser som var viktiga i hennes yrke. 

År 1987 gick hon i pension och flyttade hem till Rönnäng. Dagens föreläsning av slutades med att alla besökarna gick till den nya utställningslokalen för att titta på både de fina kläderna och själva lokalen. Text o bild 

Bild 1: Eva Ericsson hälsade Elaine välkommen. I bakgrunden syns Elinors föräldrar 

Bild 2: Mona Jansson och Gudrun Ivarsson som varit ansvariga för iordningställande av samlingslokalen och utställningen fick både hedersnål och diplom. 

Bild 3: Claes Ericsson och Björn Eskilsson fick diplom för nedlagt arbete.

Bild 4: Samlingssalen var fylld av intresserade åhörare 

Bild 5: Berättarkvällsbesökarna Monika Bodin och Lilian Althen tyckte att de Informationsskärmar som gjorts om Elinors liv var intressanta 

Bild 6: I mitten syns Marita Wirtberg och bredvid henne står systern Monika och kompisen Gunilla 

Bild 7: Kerstin Lövdal och Mona Johansson var intresserade av alla fina kläder i utställningslokalen 

Bild 8: Laila Mattiasson visar en klänning som kommer från Härön och ägts av Alice Petterssson

Bild 9: Mona Jansson berättar om utställningen för Annette Fosser och Ulrika Kristensson 

Bild 10: Under föreläsningen hade man tagit in två av Elinors kappor från utställningen. Dessa kappor var hon mycket förtjust i. 

Årsmöte Tjörns hembygdsförening 2024

Hembygdsföreningens årsmöte besöktes av ett 50 tal medlemmar Tjörns Hembygdsförenings årsmöte den 24 mars 2024 leddes av Eva Annerås. Årsmötet innebar inga stora förändringar vad gäller styrelsen. Endast en ledamot avgick och ersattes av Marita Larsson Wirtberg....

Filmen Sveriges Saltaste kust visades på Bräcke

Bräckes samlingsal var fylld till sista plats när Peter Mulds ochStefan Edmans senaste film ”Sveriges saltaste Kust” visades.Arrangörer var Tjörns Hembygdsförening, Naturskyddsföreningenoch Studiefrämjandet. På plats var Stefan Edman och Peter Muld.Hembygdsföreningens...

Välkommen i föreningen!

Medlemsavgift 150 kr för en medlem och 200 kr för två eller familj. Betala till bg 5807-3412 eller swisha till 123-346 64 14. Glöm inte namn, adress och e-post-adress. Om du swishar kan du skriva e-post-adressen i meddelande-rutan.

Öktekaffe för aktiva medlemmar i Tjörns hembygdsförening

Söndagen den sjunde januari 2024 inbjöds alla de medlemmar, som under året hjälpt till med olika insatser i föreningen, till öktekaffe. Cirka 70 medlemmar hade hörsammat inbjudan och det blev en trivsam eftermiddag som förutom kaffe, bjöd på sång och musik, anförande...

Vindövarvet

Britt Johansson berättade om Vindövarvet på BräckeEn söndageftermiddag i november kom Britt Johansson till Bräcke för att berätta historien om Vindövarvet och dess grundare Karl Andersson. Ett 40 tal personer hade samlats för att höra Britt berätta om sin far och...