Tjörns hembygdsförening

Välbesökt Valborgsmässofirande på Bräcke hembygdsgård

maj 3, 2023 | Arkiv

Solen sken och även om det var kallt i vinden kom över 100 personer till Bräcke på Valborgsmässoafton för att höra Valla och Stenkyrka kyrkokörer sjunga in våren, samt höra vårtal av Lennart Samsson. Många passade på att köpa en våffla eller korv med bröd innan uppträdandet började.

Hembygdsföreningens ordförande Eva Ericsson hälsade alla välkomna till firandet och kyrkokörernas nye ledare Tomas Bergström, introducerade gruppen, och uppmanade publiken att sjunga med. Snart ljöd de välkända sångerna ut över nejden.

Vårtal av Lennart Samsson

I mitten av körframträdandet var det dags för vårtal. Från kören kom då Lennart Samsson från Skärhamn fram och höll vårtalet som kan sammanfattas med orden -Våren är tiden då man eldar upp det gamla för att få fram det nya och vintern som innehåller mest regn här i våra trakter är äntligen över. Till skillnad mot Svalbard som har 72 dagar utan solsken längtar vi ändå till vår och sommar. Sex månaders längtan efter att få sätta båten i sjön är också över och även om våren är en hektisk tid måste vi stanna upp och njuta. Vi måste vara härvarande och inte bara närvarande. Talet avslutades med ett fyrfaldigt leve för våren.

Mera sång och Fröding

Vårsångerna fortsatte och innan kören traditionsenligt sjöng nationalsången tillsammans med publiken läste ledaren Tomas, som är värmlänning, en vårdikt av Fröding . Kvällen avslutades med att ordförande tackade kören för sitt fina framträdande.

Text o bild Birgith Åhs

 

 

 

Öktekaffe för aktiva medlemmar i Tjörns hembygdsförening

Söndagen den sjunde januari 2024 inbjöds alla de medlemmar, som under året hjälpt till med olika insatser i föreningen, till öktekaffe. Cirka 70 medlemmar hade hörsammat inbjudan och det blev en trivsam eftermiddag som förutom kaffe, bjöd på sång och musik, anförande...

Vindövarvet

Britt Johansson berättade om Vindövarvet på BräckeEn söndageftermiddag i november kom Britt Johansson till Bräcke för att berätta historien om Vindövarvet och dess grundare Karl Andersson. Ett 40 tal personer hade samlats för att höra Britt berätta om sin far och...

Köp av byggnad och mark

1973 köpte föreningen ladugårdsbyggnaden jämte 3 000 kvm mark för en summa av 20 000 kr.

25 års jubileum

1972 firades 25 år jubileum. Källaren hade iordningställts som en lokal för arkiv.

Museibyggnaden

1971 gjordes omfattande reparationer av museibyggnaden.