Tjörns hembygdsförening

Höstmöte 2009

feb 12, 2013 | 2009, Dokumentarkiv

Höstmöte och 70 års jubileum den 23 oktober
Hembygdsföreningen, som i år är 70 år, höll sitt höstmöte den 23 oktober tillsammans med Tjörns släktforskare, som samtidigt firade sitt 10-årsjubileum. Platsen var Rönnängs församlingshem.
Många gäster anlände i mycket god tid och ljudnivån var hög när gästerna minglade i foajén. En viss oro spred sig då bland gästerna. De, som stod närmast möteslokalen, kunde se flera bord med rå fisk, både sill och makrill ligga orensade.
Enligt programbladet skulle vi få fisksoppa som supé och än var inte fisken kokt! Missförståndet reddes snart ut. Fiskborden var rekvisita i skådespelet ”Silla kommer, silla kommer” som senare skulle uppföras.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Strax efter utsatt tid hälsade föreningens nya ordförande, Eva Ericsson, gästerna hjärtligt välkomna. Församlingssalen var nu packad (inte gästerna) till bristningsgränsen.
Medlemar i hembygdsföreningen framförde sitt ovan nämnda teaterstycke ”Silla kommer, silla kommer”. Med spänning och inlevelse kunde vi i publiken ta del av både den glädje och bekymmer som rådde under sillperioden och som ensamblen så fint framförde.
Dags för supén! Sperremakrillarna vi såg i början när vi kom in var borta. In kom en läcker fisksoppa med bröd som räckte åt alla! Trängseln mellan borden var svår, varför soppan fick langas tallriksvis från bordsgavlarna. Vi som satt längst ner var glada, att inte allt hade skvimpat ur. Kaffe och Princesstårta avslutade sittningen. Nu hade vi, som satt längst ner vid borden, tur! De halvuppätna tårtorna samlades här, och vi kunde förse oss med rejäla bitar.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Inbjuden föreläsare i år var Björn Lippold från Skövde. Han kåserade över ämnet ”Knekten i helg och söcken”. Hans framförande av historier på ”väschötska” rev ner våldsamma applåder. Speciellt när han gav sig på de närmast sittande i publiken med frågor ”sum alla svarte fel på”.
Nu fick vi vila skrattmusklerna lite. Musikunderhållningen av pojkarna Johan och Petter drog igång med sång till gitarr. Även stycken för piano framfördes med bravur. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ordföranden, Eva Ericsson, tackade till sist gästerna för visat intresse. Minnesgåvor och blommor utdelades till förtjänta personer.

Lars Danielsson rapporterade

 

 

 

Årsmöte Tjörns hembygdsförening 2024

Hembygdsföreningens årsmöte besöktes av ett 50 tal medlemmar Tjörns Hembygdsförenings årsmöte den 24 mars 2024 leddes av Eva Annerås. Årsmötet innebar inga stora förändringar vad gäller styrelsen. Endast en ledamot avgick och ersattes av Marita Larsson Wirtberg....

Filmen Sveriges Saltaste kust visades på Bräcke

Bräckes samlingsal var fylld till sista plats när Peter Mulds ochStefan Edmans senaste film ”Sveriges saltaste Kust” visades.Arrangörer var Tjörns Hembygdsförening, Naturskyddsföreningenoch Studiefrämjandet. På plats var Stefan Edman och Peter Muld.Hembygdsföreningens...

Välkommen i föreningen!

Medlemsavgift 150 kr för en medlem och 200 kr för två eller familj. Betala till bg 5807-3412 eller swisha till 123-346 64 14. Glöm inte namn, adress och e-post-adress. Om du swishar kan du skriva e-post-adressen i meddelande-rutan.

Öktekaffe för aktiva medlemmar i Tjörns hembygdsförening

Söndagen den sjunde januari 2024 inbjöds alla de medlemmar, som under året hjälpt till med olika insatser i föreningen, till öktekaffe. Cirka 70 medlemmar hade hörsammat inbjudan och det blev en trivsam eftermiddag som förutom kaffe, bjöd på sång och musik, anförande...

Vindövarvet

Britt Johansson berättade om Vindövarvet på BräckeEn söndageftermiddag i november kom Britt Johansson till Bräcke för att berätta historien om Vindövarvet och dess grundare Karl Andersson. Ett 40 tal personer hade samlats för att höra Britt berätta om sin far och...