Tjörns hembygdsförening

Öktekaffe januari 2019

jan 15, 2019 | 2019, Dokumentarkiv

Varje år  bjuder Tjörns Hembygdsförening  alla medlemmar som  varit med och hjälpt till vid  någon av föreningens aktiviteter på öktekaffe med underhållning. Arrangemanget hölls på Kyrkans Hus i Kållekärr och det var trubaduren Gåke från Orust som underhöll. Dessutom presenterades Föreningens nya bok ”Vårt vävda kulturarv”.

Tjörns hembygdsförening  har mycket på gång.  Och lagom till  föreningens öktekaffe kunde ordföranden Eva Ericsson   både hälsa alla välkomna och presentera boken ”Vårt vävda kulturarv”. Boken berättar om det stora antalet kulturhistoriska vävnader  som finns på Tjörns Hembygdsmuseum.

Samarbetsprojekt

Bokens innehåll har  sammanställt av textilgruppen som  består av sex damer från föreningen. De har under 2–3 års tid i studiecirkelform sammanställt allt material.  Layout och bildbearbetning har gjorts av Gert Alenhall. Jag träffade  några av gruppens damer och de berättade att bakgrunden till boken är att de ville dokumentera alla de fina vävar som finns på hembygdsmuseet. Vävnader som alla gjorts av skickliga väverskor på Tjörn.

Kunskapen överfördes

De ville också ta reda på hur har alla lärt sig detta hantverk och var fick de tag i vävstolar.  Boken  berättar om vävkunskapens spridning och att kunskapen ofta gått från mor till dotter men  många har också lärt sig via olika kurser och speciellt på Billströmska folkhögskolan. De flesta väverskor kunde olika tekniker och nästan alla kunde väva trasmattor. Vid trasmattevävning togs allt tillvara  och till och med gamla ankartrossar tvinnades upp och användes.

Allt var tillverkat i hemmet

Oavsett  vad det var för textilier som behövdes vävdes allt i hemmet. Det gällde både material till kläder och exempelvis handdukar. Boken innehåller också  exempel på speciella band som hade  så skiftande användningsområden som vid   begravningar eller till djur. I boken finns många vackra bilder som visar vävnader  av alla de slag  gjorda med olika tekniker och material.  Boken är ett stycke hantverkshistoria och en beskrivning över allt som tillverkades förr i hemmen. Boken kommer finnas för inköp på Tjörns kundcenter och i olika affärer.

Text o bild
Birgith Åhs  

Årsmöte Tjörns hembygdsförening 2024

Hembygdsföreningens årsmöte besöktes av ett 50 tal medlemmar Tjörns Hembygdsförenings årsmöte den 24 mars 2024 leddes av Eva Annerås. Årsmötet innebar inga stora förändringar vad gäller styrelsen. Endast en ledamot avgick och ersattes av Marita Larsson Wirtberg....

Filmen Sveriges Saltaste kust visades på Bräcke

Bräckes samlingsal var fylld till sista plats när Peter Mulds ochStefan Edmans senaste film ”Sveriges saltaste Kust” visades.Arrangörer var Tjörns Hembygdsförening, Naturskyddsföreningenoch Studiefrämjandet. På plats var Stefan Edman och Peter Muld.Hembygdsföreningens...

Välkommen i föreningen!

Medlemsavgift 150 kr för en medlem och 200 kr för två eller familj. Betala till bg 5807-3412 eller swisha till 123-346 64 14. Glöm inte namn, adress och e-post-adress. Om du swishar kan du skriva e-post-adressen i meddelande-rutan.

Öktekaffe för aktiva medlemmar i Tjörns hembygdsförening

Söndagen den sjunde januari 2024 inbjöds alla de medlemmar, som under året hjälpt till med olika insatser i föreningen, till öktekaffe. Cirka 70 medlemmar hade hörsammat inbjudan och det blev en trivsam eftermiddag som förutom kaffe, bjöd på sång och musik, anförande...

Vindövarvet

Britt Johansson berättade om Vindövarvet på BräckeEn söndageftermiddag i november kom Britt Johansson till Bräcke för att berätta historien om Vindövarvet och dess grundare Karl Andersson. Ett 40 tal personer hade samlats för att höra Britt berätta om sin far och...