Tjörns hembygdsförening

Referat från berättarcafé 3 okt. 1016 om ”Isupptagning”

okt 10, 2016 | 2016, Dokumentarkiv

Den lilla samlingslokalen på Bräcke Hembygdsgård var mer än full  på kulturveckans måndag. Då inbjöd Tjörns hembygdsförening  till en berättarkväll. Temat var Isupptagning på Tjärne myr och i lokalen fanns många som kunde berätta om detta arbete  som pågick mellan 1934 och 1960.

Föreningens ordförande  Eva Ericsson hälsade de cirka 100 besökarna  välkomna. Sture Berntsson som själv varit på Tjärne myr som barn visade både bilder och en film från arbetsplatsen. Hans pappa  ägde företaget som tog upp isen .  Filmen som visades  hade producerats av Kurt Nicklasson.  Sture förklarade bildernas innehåll och fick också hjälp av publiken. Karl-Axel Fosser var kvällens tekniker och han hade  fullt upp med både tekniken samt att  hålla  ordning på inläggen  från alla  närvarande.

Mycken kunskap i publiken

För oss besökare som inte visste så mycket om detta var det  fantastiskt  att se vilken kunskap det fanns i publiken om denna verksamhet som upphört för över 55år sedan. Under hela kvällen berättade  publiken  olika anekdoter.- Min morfar sade Nils-Arne Nilsson var genomblöt  två gånger en dag och då hade inte mormor  mer kläder att ge honom. Skyddskläder och oljebyxor fanns inte bland arbetarna. Varje isblock som togs upp vägde cirka 100 kilo beroende på tjocklek.. Och arbetarna använde motorsåg och mindre sågar för att få loss isblocken. Och den is som inte såldes direkt  lagrades i ett ishus med massor av sågspån ovanpå. Sågspånen köptes från Orust. Rester av isen kunde lagras i ishuset till  nästa höst. Den is som skulle med fiskebåtarna ut på havet kördes till  ishuset i Rönnäng som krossade isen. Och när det var  vintrar som inte gav tillräckligt tjock is  fick man ibland åka till andra platser och ta upp is som exempelvis Svenshögen.

Transporter

Den del av isen som såldes transporterades till olika platser.  Lastbilsägaren  Carl –Allan Johansson berättade hur han transporterade is till Apoteket, till restauranger och fiskaffärer på Marstrand,   Kungälv och till Stenungsund  med sin lastbil.  Folke Patriksson beskrev istransporter från Åstol till  England i träbåtar. Tony Jansson minns  att båten Britta  hade 25 ton is med sig när de gick ut på fiske. Och någon i publike berättade om hur han via en landgång  körde upp med en traktor och  bredde ut sågspån över  isen på höjden.

Speciella episoder

En person som i folkmun alltid kallades för ”Lille John” ramlade i men han släppte inte det dyrbara spettet. En häst ramlade också i men även han räddades.  Lastbilar som gick till Rönnäng  krockade och körde i diket ibland för det var trångt mellan bergen och inte så fin väg som idag.

Ersättningar

De  cirka 10 männen som arbetade under vintrarna tjänade cirka 8.70 per dag. I varje fall fick arbetarna det år 1934 enligt  Evald Nilsson från Tjärna som är över 90 år gammal  och själv fick denna lön. Detta kan jämföras med att  ett vanligt arbete på den tiden och då fick arbetare  2.50 kr per dag.  Och den som ville köpa en dubbel sillåda is fick enligt Tony Jansson betala tre kronor.

Text och foto

Birgith Åhs 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

arbetarna-pa-isen-1 isupptagning

Årsmöte Tjörns hembygdsförening 2024

Hembygdsföreningens årsmöte besöktes av ett 50 tal medlemmar Tjörns Hembygdsförenings årsmöte den 24 mars 2024 leddes av Eva Annerås. Årsmötet innebar inga stora förändringar vad gäller styrelsen. Endast en ledamot avgick och ersattes av Marita Larsson Wirtberg....

Filmen Sveriges Saltaste kust visades på Bräcke

Bräckes samlingsal var fylld till sista plats när Peter Mulds ochStefan Edmans senaste film ”Sveriges saltaste Kust” visades.Arrangörer var Tjörns Hembygdsförening, Naturskyddsföreningenoch Studiefrämjandet. På plats var Stefan Edman och Peter Muld.Hembygdsföreningens...

Välkommen i föreningen!

Medlemsavgift 150 kr för en medlem och 200 kr för två eller familj. Betala till bg 5807-3412 eller swisha till 123-346 64 14. Glöm inte namn, adress och e-post-adress. Om du swishar kan du skriva e-post-adressen i meddelande-rutan.

Öktekaffe för aktiva medlemmar i Tjörns hembygdsförening

Söndagen den sjunde januari 2024 inbjöds alla de medlemmar, som under året hjälpt till med olika insatser i föreningen, till öktekaffe. Cirka 70 medlemmar hade hörsammat inbjudan och det blev en trivsam eftermiddag som förutom kaffe, bjöd på sång och musik, anförande...

Vindövarvet

Britt Johansson berättade om Vindövarvet på BräckeEn söndageftermiddag i november kom Britt Johansson till Bräcke för att berätta historien om Vindövarvet och dess grundare Karl Andersson. Ett 40 tal personer hade samlats för att höra Britt berätta om sin far och...