Mangårdsbyggnad

Mangardsbyggn_2012  Mangårdsbyggnaden på Bräcke, ett dubbelhus från 1874, är kärnan i den gamla bondgård som blev Tjörns hembygdsmuseum. Inte för att den är enastående i sitt slag, säger rektor Hilding Celander i invigningstalet, utan främst för att den var Olaus Olssons gård. Dessutom representerar den en vanligt förekommande typ av mangårdsbyggnad på en ordinär tjörngård.

Här finns samlingarna ordnade, och till viss del är rummen inredda som i ett bondehem.Det mesta speglar livet under senare delen av 1800-talet, och det finns mycket spännande att upptäcka. Man finner prov på hantverk av skilda slag; finnväven, opphämtatäcket, och lapptäckena. Rosmålade kistor och skåp, som varit fyllda av vävda och broderade alster. Här finns fästmansgåvor i form av ornamenterade mangelträn och Fina Grens broderade duk är originell.

Andra våningens ståsängar användes vid gästabud som bröllop och begravningar. De kunde vara i flera dagar, så långväga gäster fick övernatta. Vid gästabuden bjöds bland annat på äggost, som gjordes i vackra formar och medfördes i fonkorgen. Pipskålen fylldes i källaren eller på logen och drycken slogs sedan upp i silver- eller träbägare, som sändes runt kalasborden, och alla drack ur dem. Rummen uppvärmdes av kakelugnar eller järnkaminer, som tvåställaren i finrummet.

Här står den vackra möbeln och golvuret från 1800-talet. Tranlampan, med s.k. tiggare som fångade upp dropparna, spred ett svagt sken. Som något mycket sällsynt har Bräcke fått en halmskärm till tranlampan.