Bohusläns Musum 2013

Uddevalla 10mars_13_72p

Fr.v. Solveig Landberg, Jan Olausson, Gunbritt Patriksson och Ingemar Kristensson. Foto: Lars-Erik Pettersson

 

Det blev en mycket uppskattad föreställning på Bohusläns museum när medlemmar i Tjörns hembygdsförening framförde en liten teaterföreställning söndagen den 10 mars.
Sedan några år tillbaka hålls utställningen Maritimt på hyllan på Bohusläns museum. I år var det den 9 och 10 mars. Föreningar i Bohuslän visade upp sina olika verksamheter med anknytning till det maritima arvet. Utställningar, försäljning, workshops, föredrag och teater var några av inslagen.
Vid ett kaffebord där man bland annat  åt ”kaga i koppen” framförde Gunbritt Patriksson, Solveig Landberg, Ingemar Kristensson och Jan Olausson ett samtal om hur livet hade varit under och efter den stora sillperioden på Tjörn. Året var 1813 och sedan några år tillbaka var livet mycket svårare än under tiden när sillen gick till. Nu var det fattigdom, hunger, nöd och sjukdomar. Samtalet med sina skildringar av glädje och sorg visade på ett mycket realistiskt sätt hur levnadsförhållandena var. Med sin glädje, sång av Solveig och Jan och optimism om bättre tider blev det en mycket uppskattad föreställning. Skådespelarna talade genuin ”Tjörbu” med många glömda ord och uttryck och detta bidrog till stor del till många skratt och applåder från publiken.

Kjell Eriksson