Tidsresa för Tjörns femteklassare

Alla Tjörns femteklassare får göra en tidsresa på Bräcke Hembygdsmuseum

Av Birgith Åhs

Varje år inbjuds alla femteklassare på Tjörn till Bräcke Hembygdsmuseum för en tidsresa. Barnen får som arbetssökande aktivt delta i ett spel där hembygdsmuseet delvis förvandlas till Bringebärsholmens trankokeri. Tiden är i början av 1800 talet och barnen får också pröva andra sysslor som hör till denna tidsepok.   Cirka 20 personer från hembygdsföreningen ställer ideellt upp för skolbarnen under flera veckor för att ge barnen denna aktiva historielektion.
4361 Spelet kan börja. Det är tidig morgon och herr och fru Billström, som äger till trankokeriet, hälsar alla barnen välkomna som arbetssökande. Alla barnen har tidsenliga kläder på sig. Förutom barnen finns här också gälerskorna, trankokaren och plus andra arbetssökande. Mycket händer runt skolbarnen som inledningsvis får uppleva ett autentiskt skådespel där både slagsmål mellan fiskare och berättelser om levnadsöden förekommer.

                                                                                          IMG_3532Mor Malenas liv Sedan delas barnen upp i smågrupper och de får gå runt på de olika stationer som finns. Inne i ryggåsstugan bor mor Malena som berättar om sitt fattiga liv ensam med fyra barn . Barnen får veta att hon nu hoppas slippa tigga utan istället få arbeta med sillen. Malena berättade också att hon ofta eldade med torkad kobajs och ljung eftersom ved och pinnar saknades.
IMG_3518

Örtagården intressant
Alla grupper får också hjälpa till med att laga den tidsenlig lunch som är potatissoppa med purjolök och morötter. En soppa som barnen sedan åt med glupande aptit. I bigården berättade Morgan hela processen runt honungen och barnen fick också smaka på nyslungad honung. Bräcke har en fin örtagård och här fick barnen både lära sig att malört kan man både hänga i garderoben som skydd mor mal och använda till att smaksätta brännvin. Barnen fick också lukta på åbrodd som förr används på torrdassen för att få bukt med flugorna.
Fru Billström och Kjell berättar
Inne i stora huset fanns ägarinnan till trankokeriet fru Billström och hon berättade för barnen hur man tillverkade kläder förr genom att först odla lin och sedan spinna både lin och ull från fåren.  Sedan används garnet som inslag i väven och tygerna växer fram. Inne i samlingssalen sitter författaren Kjell Eriksson och visar barnen via en modell hur ett trankokeri såg ut i verkligheten.
Gunbritt

Ovant att rensa sill
Ute får barnen lära sig att göra knopar och att prata tjörbu . Det är tyvärr inte så många barn som numera kan prata den dialekten. På gården står gälerskorna och rensar sill. Det är med viss tvekan som barnen prövar på detta men efter en stund brukar det gå bra. Äntligen är det tid för den efterlängtade lunchen och barnen äter sin egentillverkade soppa med god aptit.

 Lunch och oväntad avslutning
 Efter lunchen visar representanter för hembygdsföreningen upp en tavla med skisser över hur det såg ut på trankokeriet på Bringebärsholmen där dagens aktiviteter utspelas. Plötsligt kommer herr och fru Billström in i salen. Fru Billström som i början av dagen var höggravid bär nu ett litet barn i famnen. Makarna berättar att barnet i skall heta Lars. Samme Lars Billström som sedermera blev borgmästare i Lund och såg till att Billströmska folkhögskolan kunde byggas och Tjörns Sparbank starta.